Forskere som deltok på GoNorth 2024-toktet var i Oslo i går for å presentere resultater for representanter fra Nærings- og fiskeridepartementet og Kunnskapsdepartementet.
Dagen startet med en introduksjon fra prosjektleder Øyvind Paasche (NORCE) og en velkomsthilsen fra Jartrud Steinsli (Nærings- og fiskeridepartementet). Deretter presenterte toktleder Jan Sverre Laberg (UiT) en oppsummering av de viktigste resultatene fra toktet.

Neste på programmet var Thomas Funck, som fortalte om sjøbunnskartleggingsarbeidet som ble utført under toktet. Eksperter fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland) og GST (Geodatastyrelsen) deltok i kartleggingen. Et av de mest spennende funnene var oppdagelsen av et 1400 meter høyt undersjøisk fjell nær Gakkelryggen, noe som kan gi ny innsikt i områdets geologiske historie. Resultatene vil støtte Danmarks arbeid med å dokumentere sin utvidelse av kontinentalsokkelen i dette området.
Toktleder Bjørg Risebrobakken (NORCE) tok deretter ordet for å presentere resultatene fra undersøkelsene i Independencefjord-systemet, et område som var lite utforsket før FF Kronprins Haakon seilte inn. Fjordbunnen var tidligere ukartlagt, så dataene som ble samlet inn vil være svært verdifulle. Vannmålingene viser at fjorden har polare vannmasser nær overflaten og modifiserte atlanterhavsvannmasser lengre nede. Analysene av sedimentkjernene har startet, men dateringen av lagene er ennå ikke utført, så endelige konklusjoner vil foreligge etter fullført datering.


Dagen avsluttet med en sesjon om planleggingen av neste GoNorth-tokt, som vil foregå senere i år.