Etter at havglideren ble plukket opp mandag kveld satte FF Kronprins Haakon kurs mot nordvest. Det ble en stopp midt på natta for å ta prøver med multicoreren, en metallrigg som presser fire plasttuber ned i havbunnen for å ta prøver. Etter det fortsatte skipet vestover, mot startpunktet av den siste strekningen med seismikkskyting for dette toktet. I skrivende stund er skytingen i gang og vil pågå til tidlig på onsdag.
Bilde: Stijn De Schepper og Jon Hestetun venter på multicoreren. Selve prøvetakingen tar ikke så veldig lang tid, men å vinsje multicorer-riggen helt ned til havbunnen og opp igjen tar en del tid.
Bilde: Multicoreren kommer opp fra overflaten etter en vellykket tur ned til havbunnen.
Bilde: Å gjøre alt klart til en seismisk undersøkelse er en komplisert prosess. Her forklarer Per Trinhammer prosedyren for gruppen som skal hjelpe med forberedelsene. Fra venstre: Tom Arne Rydningen (UiT), Max Weber (UiT), Andreas Wolden (Havforskningsinstituttet), Alexander Minakov (UiO), Lars Rasmussen (GEUS), Per Trinhammer (GEUS) og Thomas Funck (GEUS).
Bilde: Den seismiske-kabelen som skal slepes bak skipet rulles ut på dekk. For denne undersøkelsen blir det brukt refleksjonsseismikk, der både luftkanoner og seismiske mottakere slepes på samme kabel.
Bilde: Lars Rasmussen (GEUS) fester en “bird” på kabelen. Dette er en stang med to små vinger, som sørger for at kabelen ikke synker alt for langt ned i vannet. For denne undersøkelsen blir det brukt hele 600 meter med kabel.
Tre uker uten mathandel
Det er ikke bare bare å planlegge menyer for over 40 personer i tre uker uten å ha mulighet til å handle mat underveis. Dette er stunert Kenneth Reece sin jobb, og alle i forskningsteamet er enige at han er en dyktig kokk. Tross lengden på turen gikk vi ikke tom for fersk frukt og grønt.
Kenneth kommer fra Sverige, og han var allerede i førtiårene da han tok videreutdanning for å bli kokk. I tillegg til å ha ansvar for å lage maten må han også sørge for at skipet har nok såpe, toalettpapir og lignende.
Bilde: Kenneth Reece gjør lammeskanken klar til servering.