Daglig rapport – dag 2

Da er vi i gang! Dagen ble brukt til å forberede utstyr som skal brukes av forskingsteamet. ROV-en, som har en sentral rolle i toktet, har vært et stort fokus.

Midt på natta men i strålende solskinn fikk FF Kronprins Haakon besøk av FF Helmer Hanssen, UiTs forskningsskip, som leverte viktig utstyr.

Siden FF Kronprins Haakon ikke hadde kaiplass i natt ble det foretatt en presisjonskrevende operasjon der FF Helmer Hanssen plasserte seg like ved FF Kronprins Haakon for å overføre utstyret.

A crane lifting a boat

Description automatically generated

En kran fra FF Kronprins Haakon heiser utstyret fra FF Helmer Hanssens dekk. For en utenforstående observatør var dette nervepirrende å se på. Men mannskapet hadde full kontroll hele veien. Slike operasjoner er ganske vanlige, opplyser kapteinen, Karl Robert Røttingen.

Oppdrag fullført! FF Helmer Hanssen drar sin vei etter en vellykket levering.

Fra venstre: Jonas Broberg og Andreas Storebø (fra ROV-teamet) gjør klar ROV-en med hjelp fra Christian Katlein (AWI). ROV-en skal testes i et dykk allerede i morgen.

Matthieu Labaste (CNRS-LOCEAN) tester hovedkomponentene som er plassert inne i den grå beskyttelseskofferten, for å se om de overlevde reisen til Longyearbyen. Det viser seg at de gjorde det! Komponentene som ble testet inkluderer et globalt posisjoneringssystem, en værstasjon og et kommunikasjonssystem via satellitt. Kofferten vil festes til en bøye og utplassert på isen senere under toktet.

Neste stopp: Molloydjupet

Skipet er nå på vei til Molloydjupet, og forventes å bruke rundt 12 timer for å komme seg dit. Molloydjupet er en dyphavsslette i Framstredet, 160 km vest for Svalbard. Den er det dypeste punktet i Arktis (rundt 5550 meter) og ble oppdaget i 1972. Der skal ROV-en brukes for første gang dette toktet.

Se alle daglige rapporter fra toktet