Daglig rapport – dag 16

Kronprins Haakon kom seg endelig til Aurora hydrotermisk felt, ved inngangen til Gakkelryggen, etter et par dager med svært vanskelige isforhold. ROV-teamet gjennomførte et dykk til feltet, og det ble tatt flere prøver.

Dette er den første “black smoker” som ble observert i dag. Den ble funnet basert på koordinatene vi fikk fra Stefan Buenz (UiT), som ledet HACON21 toktet i 2021. Vanligvis ser disse ut som skorstein, med svart “røyk” som kommer ut av en vertikal struktur. Men i dette tilfellet kommer røyken ut av et hull i sjøbunnen. “Røyken” er egentlig varmt vann som bærer med seg mineralpartikler. ROV tok en steinprøve herfra. Foto: ROV-teamet

Som vi forklarte i en tidligere rapport, må skipet posisjonere seg oppstrøms for isdriften i forkant av et ROV-dykk. Dette ble gjort tidlig i dag, men driften viste seg å ta skipet for langt sør, så ROV-en måtte heises opp igjen, og skipet måtte reposisjonere seg. Det andre forsøket var midt i blinken, og ROV-en utforsket feltet i flere timer.

Dette er også en black smoker. Her er det ingen skorstein heller. Vannet kommer direkte ut fra sjøbunnen. Dette er vann som har kommet seg under sjøbunnen et annet sted, og som har sirkulert, blitt oppvarmet og akkumulert mineralpartikler, før den kom ut igjen. Foto: ROV-teamet

Dette er en gammel skorstein. På et tidspunkt var dette også en black smoker, men nå er den inaktiv. Den har blitt kolonisert av mange forskjellige arter, deriblant svamper. Foto: ROV-teamet

Dette bildet viser ROV-ens robotarm som tar en “push core”. Dette er et plastrør man presser ned i sediment laget for å få ta med seg en kjerne til senere analyse. Ryan Portner (SJSU) er spent på å analysere disse kjernene for å se etter spor for vulkansk aktivitet. Foto: ROV-teamet

A person and person wearing hard hats and gloves looking at a piece of paper

Description automatically generated

Sabina Strmic Palinkas (UiT) og Eirik Valdar (UiB) tar sedimenter ut fra ROV-ens skuff, i Kronprins Haakons hovedhangar.

Eszter Sendula (UiT) merker prøvene ROV-en tok med seg opp fra Aurora-feltet. For bare noen timer siden var disse steinene på 3800 meters havdyp.

Kai Roger Loven og Johan Sköld (ROV-teamet) erstatter en push core som ble brukt på forrige dykk.

Nyttig informasjon ut av sjøisbilder

Skip er ofte utstyrt med en del kameraer som har potensialet til å gi oss mye informasjon om sjøisen hvis bildene blir behandlet. Det finnes noen utfordringer med å få nyttig data ut av slike kameraer. En av dem er at kameraet peker fremover, så isflakene på bildet vil se ut på bildet som de er mindre når de lengre unna.

A helicopter landing pad in the middle of ice

Description automatically generated

På dette bildet tatt av et av Kronprins Haakon sine kameraer ser vi isflakene fra kapteinen sitt perspektiv: de nærmeste isflakene ser ut som de er større. Foto: KPH (HI)

Et bilde tatt rett ovenfra, som denne, gjør det enklere å sammenligne isflakenes størrelse. Med litt matte kan man forvandle det første bildet (kapteinens perspektiv) til det andre (bilde tatt ovenfra).

Daniel Albert (SINTEF) bruker drone til å ta bilder av sjøis ovenfra. Disse skal brukes av Oskar Gjesdal Veggeland og Nabil Panchi (begge fra NTNU) for å validere deres algoritme som forvandler sjøis bilder med “rett frem” perspektiv til bilder med “ovenfra” perspektiv. Foto: Nabil Panchi (NTNU).

A boat in the ice

Description automatically generated

FF Kronprins Haakon og det tyske forskningsskipet Polarstern har vært i nærheten av hverandre i hele dag, ved Aurora hydrotermisk felt.

Denne flokken med ismåker (og én krykkje) koset seg foran skipet tidligere i dag.

Se alle daglige rapporter fra toktet