Daglig rapport – dag 29

Etter å ha filmet varmt vann som kom opp fra havbunnen, besøkte ROV-en samme området igjen og tok vannprøve.

A person looking at rocks on a table

Description automatically generated

Eirik Valdar (UiT/UiB) ser på dagens fangst av steinprøver. Den skålformede steinen han ser på er dekket på innsiden av slimete organisk materiale.

A robotic arm holding a metal object

Description automatically generated

Vannprøven ble tatt av ROV-en med dette instrumentet. Prøven skal analyseres på land. Vannets kjemiske sammensetning vil fortelle oss om reaksjonene som har skjedd under havbunnen. Bilde: Ægir 6000/NORMAR

Etter å ha tatt vannprøve fortsatte ROV-en å utforske området. På vei sørover fant ROV-en enda flere tegn på hydrotermisk aktivitet. Både dyr som trives der varmt vann kommer opp og mineraler som er et resultat av aktiviteten.

Det ble også funnet flere steder der varmt vann kommer opp fra havbunnen.

På dette bildet ser vi et lite skorsteinstruktur. Ser man på videofilmen kan man tydelig se at varmt vann skimrer på vei ut av skorsteinen. Bilde: Ægir 6000/NORMAR

Hvert dykk bringer oss mer bevis for hydrotermisk aktivitet i området. Det siste dykket i går overrasket oss med rikelig kobbermineralisering som antyder at temperaturen på hydrotermiske væsker i fortiden oversteg 300°C i dette området. Mikroskipbilde av Sabina Strmic Palinkas

Boxcore eksperimentering

Toktets boxcore, et apparat som tar en sedimentprøve som måler 50 cm x 50 cm x 50 cm, har vært litt trøblete denne turen. To ganger kom den opp tom fordi den traff stein på bunnen. Men flere ganger kom den opp overfylt. For å finne ut hva som skjedde bestemte forskningsteamet å følge boxcorereren med ROV-en.

Her er noe få har sett før: en boxcorer i arbeid på havbunnen. Bilde: Ægir 6000/NORMAR

Eksperimentet viste at boxcoreren tok en prøve som den skulle, men at den kommer litt for dypt inn i sedimentlaget. En utfordring med å bruke boxcorer er at man ikke vet med 100% sikkerhet når den er kommet til bunnen. Denne gangen var denne usikkerheten borte, siden vi kunne se prøvetakeren gjennom ROV-ens kameraer.

Andreas Storebø (ROV-team) fester en transponder på boxcoreren i forkant av eksperimentet. Transponderen gjør det mulig å få apparatets helt nøyaktige posisjon i vannet.

Tross en perfekt utførelse av manøveren kom boxcoreren opp overfylt med sedimenter. Grunnen til at dette er problematisk er at flere forskere er interessert i den øverste delen av sedimentlaget, og det er umulig å vite hva som er øverste lag når prøven er presset mot topplokket.

Se alle daglige rapporter fra toktet