Daglig rapport – dag 32

I dag er FF Kronprins Haakon ut av isen, og på vei til Longyearbyen. Det har vært en dag med rydding og pakking før ankomsten i morgen tidlig. Enkelte har tatt seg en velfortjent pause etter mange dager på rad med arbeid. Senere i kveld skal vi plukke opp en havglider (en selvstendig undervannsdrone) som Geofysisk institutt ved UiB satte ut for en stund siden.

Verdens første tokt?

Det var kanskje ikke et tokt i moderne forstand, men rundt 350 f. Kr. dro Pytheas fra Massalia (dagens Marseille, i Frankrike) på en lang reise nordover. På denne tiden var Massalia en gresk koloni.

Han utforsket en betydelig del av dagens Storbritannia og Irland, og laget den første skriftlige beskrivelsen av polarisen og midnattssolen. Han er også kjent for sin beskrivelse av Thule, “et sted langt mot nord” som han kom til. Thule ble beskrevet som en øy seks dagers seilas nord for Storbritannia, nær det frosne havet, og det ble sagt at Thule ikke hadde netter ved midtsommer når solen passerte gjennom krepsens tegn (ved sommersolvervet).

Det er ikke godt å si nøyaktig hvor Thule er, men Shetland, Færøyene eller Island har blitt nevnt som gode kandidater. I dag er ordet Thule forbundet med Grønland, som har en kommune med samme navn. Det er også navnet til Thulefolket, en forgjenger til de moderne inuitter.

Vi vet om reisen fordi Pytheas skrev en detaljert beretning – men han skrev ingen daglige rapporter som vi vet om.

Se alle daglige rapporter fra toktet