Daglig rapport – Dag 1

Forskerteamet er i Longyearbyen, utstyret er ombord, og FF Kronprins Haakon er snart klar til å sette kurs mot toktets første stasjon. Dette er GoNorths tredje tokt, og planen er at det skal utforske områder like vest for Svalbard, i Framstredet, i Grønlandske fjorder og over undervannsformasjoner som Morris Jesup Rise og Yermakplatået. Les mer om GoNorths 2024 tokt.

Et kjøretøy bærer en konteiner ved et forskingsfartøy.
Arbeidere fra Longyearbyen havn og Kronprins Haakons mannskap samarbeider for å laste skipet med flere tonns utstyr. Her ser vi et av GEUS Danmark sine konteinere.
Forskningsskipet Kronprins Haakon
Det er en grå dag i Longyearbyen, men lasteprosessen gikk smidig for seg.

Dette toktet har to toktledere. Den ene er Jan Sverre Laberg (UiT). Han ledet også GoNorth’s første tokt, i 2022. Den andre er Bjørg Risebrobakken (NORCE). Begge toktlederne har samarbeidet tett om planleggingen de siste månedene. Det er ikke nok med bare en plan A; man må også ha en plan B og en plan C, siden slike reiser sjelden skjer helt slik man hadde forutsett.

To personer snakker sammen på et skips dekk.
Toktleder Jan Sverre Laberg (UiT) ute på dekk, i diskusjon med Torben Pedersen (HI), fra mannskapet.
En person snakker i et auditorium.
Forskerteamet består av representanter fra åtte institusjoner, og alle skal samarbeide under reisen. På bildet holder toktleder Bjørg Risebrobakken et møte der fordelingen av skipets laboratorier diskuteres.
Longyearbyen havn, med en grå himmel og litt sol som skinner gjennom.
Sola bryter gjennom det grå skylaget og kaster lys over Longyearbyen havn.

Toktets første stasjon ligger rundt 12 nautiske mil utenfor munningen av Isfjorden. Der blir det tatt sedimentkjerneprøver med en multicorer. En multicorer er et verktøy som kan ta flere korte kjerneprøver på én gang.