I dag var en travel dag. Det startet midt på natta med toktets første offisielle stasjon – offisiell fordi vi allerede hadde stoppet tidligere for kalibrering og innledende målinger. En viktig bidragsyter i dag var multicoreren, som ble brukt på hele fire stasjoner. La oss se litt nærmere på hva en multicorer er og hvordan den fungerer.
I teorien får man flere sedimentkjerner hver gang, men i praksis kan det oppstå problemer. For eksempel kan rørene treffe stein, noe som gjør at de ikke kommer seg inn i sedimentlaget. I dag var det sterke havstrømmer som skapte hodebry.
Løsningen ble å sørge for at multicoreren traff havbunnen med lav hastighet, ble der i så kort tid som mulig, og deretter ble heist opp igjen med lav hastighet. I tillegg ble skipets dynamiske posisjoneringssystem, som holder skipet i ro i vannet ved å motarbeide strømmen, slått av i det multicoreren ble dratt opp. Dette fungerte, og forskerne fikk fire sedimentkjerner på denne stasjonen.
Det ble også tatt to prøver med en gravity corer. Dette er en lang sedimentkjerneprøvertaker (6 meter) som har fått sitt navn fra det at det er tyngdekraften som sørger for at den blir presset ned i sedimentlaget – den er nemlig loddet på toppen. Mer om dette i morgendagens rapport.